Цариградско шосе 9 км, 1186 София
Н.Ц.В. Кирил, Княз Преславски
Н.Ц.В. Кирил, Княз Преславски

Негово Царско Височество Княз Кирил Преславски е роден на 11 юли 1964 г. в Мадрид. Второроден син на Цар Симеон и Царица Маргарита. Кръстен е в православието с името на чичо си блаженопочившия Княз-Регент Кирил Преславски (1895-1945). В духа на установените династически традиции, освен старопрестолната титулатура на Преславски княз, получава и родовите титли – Принц Сакс-Кобургски и Готски и Херцог Саксонски.

Още от ранна възраст проявява специален интерес към математика и физика, в резултат на което завършва първи от своя клас в математическата секция на Френския лицей в испанската столица, след което постъпва в Университета Принстън и се дипломира (Cum Laude) в областта на Теоритичната физика.

След дипломирането си, Княз Кирил започва своята кариера в областта на финансите във време, в което учени-специалисти за първи път са поканени във финансовите институции, за да осъществяват математически модели за определяне възможностите на пазара.

След няколко години на работа в Ню Йорк, през 1989 г. се прехвърля в лондонския офис на компанията, за която работи, което съвпада с падането на Берлинската стена. В началото на 90-те британската столица става средище на все по-нарастваща общност на млади българи, които идват да учат и впоследствие да работят в Лондонското Сити. След като среща някои от тях, по време на академични интервюта, Княз Кирил установява добри приятелски отношения с българи на неговата възраст, които са израстнали в годините на комунистическия режим в България.

През 1992 г. Княз Кирил за първи път бива поканен на събитие на Българското посолство в Лондон. Това е сериозна и важна стъпка, която трудно може да си представи човек само няколко години преди това и която позволява на Княза да установи по-близки отношения с българската общност.

През 1997 г., в сътрудничество с някои български професионалисти в Лондонското Сити, Княз Кирил става един от учредителите на Bulgarian City Club, първият такъв обединяващ утвърдени специалисти от Източна Европа в Лондон. Това позволява на Княза да разшири своите контакти със стотици българи и да бъде пряко ангажиран с живота на българската колония, както и да полага усилия и да я подпомага със своите възможности и контакти.

През същата година Княз Кирил за първи път посещава България по покана на Президента на Републиката Петър Стоянов (1996-2001). Тогава воден от желание да се посвети на отечеството на своя баща и българската кауза, Князът приема да стане съветник по икономическите въпроси към Президента на България и полага съществени усилия за осъществяване на необходимите икономически реформи и програмата за приватизация. Привличането на Княза като съветник на българския държавния глава е съществена крачка за нормализирането на отношенията между Българското царско семейство и Републиката.

От тогава Княз Кирил продължава своята активна и непрестанна ангажираност с българската общност в Лондон. Пряко участва в осъществяването на редица събития, издигащи образа на България в Обединеното Кралство и популяризиращи българския бизнес и предприемачество. Сред тези събития са участия в търговски изложения, като Olimpia Wine Fair.  Същевременно активно подпомага и взема участие в български културни събития, сред които брилянтната постановка “Борис III”, изнесена на Vault Festival и множество български благотворителни инициативи, като “Friends of Bulgaria” и Фондация “Стоян Камбарев”.

Княз Кирил е член на Съвета на Настоятелите на Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна”, като представител на Царското семейство и съгласно разпоредбите на Устава председателства заседанията.

Князът е носител на Великия кръст на Царския орден “Св. Александър”.

This site is registered on wpml.org as a development site.